Kuvassa vasemmalta Dennis Sundström Stedoxilta sekä Aleksi Viitanen ja Shane Breen Puurakentajilta.

SRV Oy rakentaa Kotkan Kantasatamaan uutta isoa tapahtumakeskusta, Satama Areenaa. Työmaa käynnistyi heinäkuussa 2021, ja tapahtumakeskuksen on määrä valmistua kesällä 2023.

Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisessa Satama Areenassa hyödynnetään puuta rakennusmateriaalina kokonaisvaltaisesti, sekä rakenteissa että sisäosissa. Rakennuksen sisus on puuta, mutta ulospäin näkyy sinkistä valmistettu kuori. Katto toteutetaan erikoisena roikkuvana puurakenteena, Pohjoismaiden suurimpana.

Puuelementtirungon asennustyöt käynnistyivät työmaalla tammikuun loppupuolella. Puurunkourakoitsijana toimii Puurakentajat Rakennus Oy, joka asentaa parhaillaan CLT-elementtilohkoja.

Puuta rakennusmateriaalina

Puurakentajat Rakennus Oy:n työmaainsinööri Shane Breen esittelee nopealla tahdilla noussutta CLT-elementtirunkoa: ”Tuleva tapahtumakeskus on jaettu kolmeen lohkoon, jotka rakennetaan elementeistä yksi kerrallaan aina vesikattoon asti valmiiksi. CLT-elementti on ihanteellinen rakennusmateriaali Suomen sääolosuhteissa, sillä se on hengittävä eli imee kosteuden ja luovuttaa sen kuivuessaan takaisin huoneilmaan. Elementtien asentaminen ei välttämättä vaadi edes sääsuojaa. Kosteudenhallintaan toki panostetaan työmaalla merkittävästi, esimerkiksi elementtien ylä- ja alapinnat on esikäsitelty tehtaalla kosteussulkuaineella ennen työmaalle toimitusta.”

Puurakentajat Groupin toimitusjohtaja Mikko Leino tarkentaa Puurakentajien blogikirjoituksessa: ”Kastuessaan puun pinta ”turpoaa” hieman, tiivistäen pintaa ja hidastaen imeytymistä. Pinnan kuivuttua puu palautuu muotoonsa. Tämä tunnetaan puun elämisenä ja on yleisesti tunnettu ja hyväksytty asia. Pihkaiset puulajit, kuten kuusi, joka on CLT-elementin tyypillisin puulaji, kestävät kosteutta erittäin hyvin.”

Helmikuun alussa tapahtumakeskuksesta puuttuu vielä kolmannen kerroksen runko sekä kattoelementit. Vaikka muovia tarvitaan väliaikaisesti rakennusvaiheessa, valmiissa rakennuksessa sitä ei tulla näkemään. ”CLT-elementtien valtti on ehdottomasti ekologisuus. Puu on uusiutuva materiaali. Ekologista ajattelua noudattaen vältämme myös muovin käyttöä”, Breen kertoo.

Rakennuksen puurunko koostuu CLT-elementeistä sekä liimapuista. Puurakentajat käyttää Gruvön Ruotsissa valmistettuja CLT-elementtejä ja liimapuut tulevat Versowoodin Vierumäen tehtaalta. Samasta paikasta tulevat myös kaarevan katon kantavat liimapuupalkit. Rakennuksen kolmanteen kerrokseen asennetaan Stora Enson RIPA-laattaa, joka valmistetaan Timberpointin tehtaalla Loviisassa. Asennuksen jälkeen RIPA-laattojen päälle tulee vielä kumibitumikermi, jolloin katto on vesitiivis.

”CLT-elementit matkaavat suunnittelutoimiston koneelta tehtaalle, josta ne tulevat työmaalle valmiina ikkuna- ja oviaukkoineen sekä lovetuksineen päivineen. Ne ovat huomattavasti nopeampia asentaa kuin betonielementit. Työmaalla jokainen myös huomaa, miten paljon puhtaampaa on työskennellä puumateriaalin kanssa”, Shane Breen kertoo CLT-elementtien hyvistä puolista.

”Ihmiset haluavat elää ekologisesti ja terveissä rakennuksissa, jotka on valmistettu hyvistä ja kestävistä materiaaleista”, Breen jatkaa. ”Myös kunta- ja valtiotasolla on herätty puurakentamisen hyviin puoliin, ja käynnissä onkin isoja hankkeita. Kyllä puun loistavat ominaisuudet tunnistetaan, esimerkiksi akustiikka vasta rakenteilla olevassa Kotka Areenassa on aivan toista luokkaa kuin betonirakennuksissa.”

Stedoxin asennustuet sisätilassa

Uusia apuvälineitä puurakentamiseen

CLT-elementtejä asennettaessa ne pitää tukea. Seinäelementit jäykistetään ja suoristetaan, ja kun välipohjalaatta on paikallaan, varmistetaan vielä seinien suoruus. Pietarsaarelainen Stedox Ab Oy valmistaa asennustukia, jotka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Product Developer Dennis Sundström kertoo: ”Stedoxilla tärkeintä on turvallisuus sekä tuotteiden käyttämisen helppous. Olemme suunnitelleet monia ominaisuuksia juuri tätä silmällä pitäen.”

Stedoxin elementtituissa on sisäänrakennettu stoppari, jota ei voi ruuvata irti ja siten vaarantaa koko elementin pystyssä pysymisen. Lukitussokka myös menee koko tuen läpi, jolloin se kestää enemmän. ”Ei pidä myöskään unohtaa tuotteelle suunniteltua pitkää käyttöikää”, Sundström huomauttaa. ”Stedoxin tuet ovat kuumasinkittyjä ja pulverimaalattuja, joten niillä on kaksinkertainen ruostesuojaus. Erittäin tärkeä ominaisuus on myös tukien keveys, jonka ansiosta niitä on helppo käsitellä.”

Satama Areenan työmaalla Puurakentajien työnjohtajana toimiva Aleksi Viitanen vahvistaa Stedoxin asennustukien hyvät ominaisuudet. ”Tuet ovat CLT-elementtien asennuksissa erittäin tarkkoja ja samalla nopeita asentaa. Ne pysyvät toleranssissa vaikka vähän tuulisemmissakin olosuhteissa. Erittäin hyvänä puolena näen myös tukien helpon käsiteltävyyden, sillä ne ovat kevyitä. Voimme siirrellä Stedoxin tukia sopivissa nipuissa pumppukärryillä työmaalla paikasta toiseen. Ehdottomasti kätevämpiä kuin aiemmin käyttämämme betonituet!” Viitanen summaa.

Puurakentajat on suurin Stedoxin asennustukien käyttäjä. Ensimmäiset positiiviset käyttökokemukset tuista saatiin Hopealaakson päiväkodin rakennustyömaalta kesällä 2020, ja siitä lähtien ne ovat olleet kovassa käytössä. Kotkan työmaalla on käytössä suurin piirtein 250 Stedoxin elementtitukea. Työmaalle tuet toimittaa Ramirentin Kotkan vuokraamo.

”Stedoxin tuet ovat suosittuja kaikkialla Ramirentin vuokraamoissa. Toisinaan joutuu jopa myymään ei-oota, kun varasto on tyhjä”, kertoo Kymenlaakson asiakkuuspäällikkö Jouni Kemppainen. Elementtituista hyvää palautetta saavat sekä Ramirentin vuokraamot että itse Stedox Ab Oy.

Stedoxin tuet auton lavalla

Artikkeli on julkaistu RamiSanomissa 1/2022.