Ilmastonmuutoksen torjuminen on yhteinen tehtävä, joka on noussut myös rakennusyhtiöiden strategioissa entistä keskeisempään asemaan. Rakentamisen vähäpäästöisyyttä edellyttävät yhä useammin niin sijoittajat kuin kodinostajatkin. Keinoja sekä rakennusvaiheen että rakennuksen elinkaaren aikaisten päästöjen vähentämiseen on jo olemassa, ja uusia ratkaisuja kehitetään jatkuvasti.
Rakennukset ja rakentaminen ovat tärkeässä asemassa, kun pohditaan keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Rakennukset aiheuttavat Euroopan komission arvion mukaan 36 prosenttia CO2-päästöistä Euroopassa. Osuus on merkittävä, ja siksi sekä rakennusyhtiöt että sijoittajat kiinnittävät entistä vahvemmin huomiota vähäpäästöisiin rakennustapoihin ja rakennusten elinkaaren aikaisten päästöjen vähentämiseen.
Työmaavaiheessa rakentamisen päästöt syntyvät muun muassa kuljetuksista ja liikenteestä, työkoneiden polttoaineista, sähkön käytöstä ja lämmityksestä. Lämmitys ja sähkö aiheuttavat arviolta 60–80 prosenttia päästöistä riippuen vuodenajasta ja olosuhteista, ja polttoaine muodostaa loppuosan. Sillä on siis suuri merkitys, miten sähkö ja lämpö työmaalle tuotetaan.
Rakennusyhtiö SRV:ssä päätettiin, että vuoden 2022 alusta kaikki yhtiön työmaat ovat nettopäästöttömiä. Vastuullisuudesta vastaava johtaja Miimu Airaksinen kertoo, että yhtiö käyttää vain päästötöntä lämpöä ja sähköä, ja polttoaineissakin päästöttömiä vaihtoehtoja suositaan kaikkialla, missä tämä on mahdollista. Aivan kaikkea ei pystytä sähköistämään, joten yhtiö kompensoi jäljelle jäävät päästöt ohjelmalla, jossa istutetaan entisille turvesoille metsää.
”Tavoitteena on saada kaikki energiankäyttö päästöttömäksi. Tässä työssä energiatehokkuus on erityisen tärkeää. Kun esimerkiksi lämmitämme työmaalla, jotta rakenteet kuivuvat, se on tehtävä energiatehokkailla ja energiaa säästävillä ratkaisuilla – emme halua, että lämpö menee harakoille. Teemme tiivistä yhteistyötä kumppanien kanssa, jotta saamme kehitettyä toimivimmat ratkaisut”, Airaksinen kertoo.
Materiaalivalinnoissa kestävyydellä on monta merkitystä
Rakennusmateriaalien päästöt ovat yksi haaste, joka rakennusyhtiöiden ja materiaalivalmistajien on ratkaistava. Kun lämmitys ja sähkö muuttuvat vähäpäästöisemmiksi, materiaalien osuus elinkaaren aikaisista päästöistä korostuu. Airaksisen mukaan aiemmin rakennusten päästöistä noin 80 % syntyi käytön aikana ja noin 20 % materiaaleista. Nyt materiaalien osuus voi olla jopa yli puolet, kun käytönaikaisia päästöjä on pystytty vähentämään.
”Mietimme jatkuvasti materiaalivalintoja sekä ilmastotekijöiden että käyttökohteiden näkökulmasta. Joihinkin rakennuksiin voidaan käyttää puuta, mutta kaikkiin paikkoihin se ei sovellu. Betonin ja teräksen valmistuksessa on viime aikoina nähty hyvää kehitystä vähäpäästöisempään suuntaan. Materiaalivalinnat vaikuttavat myös rakennuksen elinkaarikäyttöön ja pitkäaikaiskestävyyteen. Lisäksi on punnittava esteettinen kestävyys eli se, miten materiaalit sopivat rakennuspaikkaan ja saavat rakennuksen kestämään aikaa. Me rakennamme koteja ja työpaikkoja, joten niiden on oltava viihtyisiä ympäristöjä käyttäjilleen.”
Rakennus aktiivisena osana energiajärjestelmää
Rakennuksen elinkaaren aikaiset päästöt syntyvät lähinnä energiankäytöstä. Kun energiantuotanto muuttuu vähäpäästöisemmäksi, myös rakennusten päästöt vähenevät. Rakentajien katseet kohdistuvat nyt uusiin tapoihin käyttää rakennuksia aktiivisena osana energiajärjestelmää.
”Haluamme nähdä rakennusten toimivan osana sähköverkkoa ja auttavan kuormituksen tasaamisessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi energiankäytön säätelyä aktiivisesti sähköntuotannon ja -kulutuksen mukaan. Jos vaikkapa massiivisen rakennuksen lämmityksessä pidetään pieniä taukoja, huonelämpötila ei ehdi laskea eikä käyttäjien viihtyvyys häiriinny lainkaan, mutta tällä on iso kertautuva vaikutus energiaverkkoon”, Airaksinen sanoo.
Uutta rakentaessa vähäpäästöisyys voidaan ottaa huomioon jo suunnittelupöydällä, mutta entäpä jo olemassa oleva rakennuskanta? Sielläkin on potentiaalia päästöjen vähentämiseen. Päästöttömiin energianlähteisiin siirtymisellä saadaan jo aikaan merkittäviä vaikutuksia. Lisäksi korjausten yhteydessä tehtävät taloteknisten järjestelmien parannukset tarjoavat hyvän tilaisuuden optimoida energiankäyttöä ja sitä kautta minimoida päästöjä.
Kaiken kaikkiaan rakennuksissa ja rakentamisessa on siis huomattavia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjumiseen, ja myös tahtoa tähän löytyy niin rakentajilta kuin rakennusten käyttäjiltäkin. Miimu Airaksinen on tästä iloinen.
”On ilahduttavaa, että myös asiakkaat näkevät tämän tärkeänä – sijoittajamaailmassahan on jo pitkään kiinnitetty huomiota päästöihin ja ympäristöystävällisyyteen. Erityisen ihanaa on huomata, että nuori sukupolvi kiinnittää huomiota kestävyysasioihin.”
Artikkeli on julkaistu RamiSanomissa 1/2022.