Psykologinen turvallisuus – mitä se on? Ja miten siihen panostetaan Ramirentillä?
Vietämme tällä viikolla rakennusalan työturvallisuusviikkoa. Kun puhumme työturvallisuudesta, miellämme sen usein fyysiseksi turvallisuudeksi, kuten muun muassa suojautumiseksi mahdollisia tapaturmia vastaan. Turvallisuus pitää kuitenkin sisällään myös psykologisen turvallisuuden. Psykologinen turvallisuus on oleellinen perusta sille, että töihin voidaan tulla turvallisin mielin.
Ramirentin tavoitteena on olla tapaturmaton ja psykologisesti turvallinen työpaikka. Siksi turvallisuus on meillä aina ykkösprioriteettina agendalla, ja teemme kaikki yhdessä työtä turvallisuuden – niin fyysisen kuin psykologisenkin – varmistamiseksi. Me Ramirentillä haluamme tehdä töitä sen eteen, että työntekijämme voivat ilmaista avoimesti ajatuksiaan, ideoitaan, kysymyksiään ja huolenaiheitaan sekä tuoda esille virheitään.
Työntekijöillä on rohkeutta jakaa myös epäonnistumiset kaikkien kesken ilman pelkoa, että heille nauretaan tai että heitä nöyryytetään. Virheitä ei käytetä ketään vastaan, vaan ne sallitaan ja niistä pyritään oppimaan. Uskallus tehdä virheitä on edellytys yrityksen kehittymiselle. Pitää olla valmis kokeilemaan uutta ja jakamaan oppimaansa eteenpäin seurauksia pelkäämättä. Sinä voit haastaa ja sinua voidaan haastaa turvallisesti. Haastamisessa on aina myönteinen kehittymistä ja oppimista tukeva tarkoitus. Pelko ei saa olla sujuvan yhteistyön esteenä.

Mitä tehdä psykologisen turvallisuuden eteen?
Yrityksen johdolla ja esihenkilöillä on merkittävä rooli psykologisen turvallisuuden edistämisessä, mutta jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa turvallisen tai turvattoman ilmapiirin syntyyn. Esihenkilöltä odotetaan tasapuolista kohtelua ja kuuntelua, ja esihenkilö voikin omalla toiminnallaan edistää arvostusta sekä tunnetta tulla kuulluksi.
Mitä meistä jokainen voi sitten tehdä? Arvostetaan ja kunnioitetaan toinen toisiamme eriävistä mielipiteistä huolimatta. Nostetaan epäkohtia ja vaikeitakin asioita rohkeasti esille ja keskustellaan niistä kunnioittavasti. Ne luovat parhaimmillaan uusia kehittymisen mahdollisuuksia. Jos eriäviä mielipiteitä ei tuoda esille ja kaikki ovat samaa mieltä, luovuus ja innovaatio eivät kehity eikä ideoita synny. Jokaisella on oikeus tulla hyväksytyksi ja arvostetuksi tiimissä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että töihin olisi kiva ja turvallista tulla ja jokainen tiimin jäsen tuntisi itsensä tervetulleeksi joka päivä.
Koronan myötä monissa yrityksissä siirryttiin enenevissä määrin etätyöhön, mistä on sittemmin muodostunut uusi normaali. Meillä Ramirentillä etätyötä voidaan tehdä vain osassa työtehtävistä. Psykologisen turvallisuuden kannalta etätyötä tekeviin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Vähentynyt vuorovaikutus sekä niin sanotusta multitaskauksesta johtuva läsnäolon puute ovat helposti sujuvan yhteistyön esteenä. Siksi kannustammekin kaikkia etätyötä tekeviä työskentelemään yhdessä tiimin kanssa toimistolla säännöllisesti, jotta yksi psykologisen turvallisuuden peruspilareista, ihmisten kohtaamiset kasvotusten, toteutuisi. Ja jos ollaan etänä, ollaan kuitenkin aidosti läsnä niin henkisesti kuin fyysisesti kaikissa Teams-tapaamisissa ja osoitetaan kiinnostusta työkavereiden ajatuksiin. Myös etätyötilanteissa psykologisesta turvallisuudesta huolehtiminen on meidän kaikkien työntekijöiden vastuulla.
